Vrtanje po sistemu ELB (Einlippenbohrer) 

Pri vseh treh sistemih je osnova vrtalna puša, ki nam na začetku vrtanja vodi sveder tako dolgo, dokler ni vrtalna glava v celoti zavrtana v material, ki ga obdelujemo. Hladilni medij, ki je lahko rezalno olje ali emulzija pod visokim tlakom, vstopa na zadnji strani pogonskega vretena in potuje preko vretena skozi sveder do rezilnega dela vrtalne glave. Odrezki izstopajo skupaj s hladilnim medijem po stranskem utoru (ustnici) svedra in padajo skozi nosilec vrtalne puše v odvod ostružkov.

Vrtanje po sistemu BTA ali STS (single tube system).

Ta sistem je namenjen vrtanju izvrtin večjih dimenzij, od 20 mm navzgor. Orodje je sestavljeno iz cevi, ki je vpeto v pogonsko vreteno in kronske vrtalne glave, ki ima trdokovinske rezalne ploščice prispajkane ali privijačene. Pot hladilnega medija je obratna kot pri sistemu ELB. Hladilni medij vstopa pod tlakom ob cevi do vrtalne glave in s tem do rezilnih ploščic, tam ohladi odrezke in nato skupaj z njimi potuje skozi cev, pogonsko vreteno in izstopi na zadnji strani pogonskega vretena ter nadaljuje pot v odvod ostružkov.

Vrtanje po sistemu EJEKTOR

Ta sistem je namenjen  predvsem za prigraditev globokega vrtanja na različne obdelovalne centre, ki imajo votla pogonska vretena. Sestoji se iz kronske vrtalne glave, dveh cevi, ki sta vstavljeni ena v drugo ter injektorja, ki služi za dovod hladilnega medija. Hladilni medij potuje med cevema do vrtalne glave, kjer prevzame odrezke in se vrača po notranji cevi skozi pogonsko vreteno v odvod ostružkov.